loading
VAN EMDEN WINT DOORREGENDE JOHAN MUSEEUW CLASSIC NA “BEREKENDE GOK”

Jos van Emden (LottoNL-Jumbo) heeft een doorregende editie van Dwars Door West-Vlaanderen, sinds dit jaar omgedoopt tot de Johan Museeuw Classic, op zijn naam geschreven. In gure weersomstandigheden reden Van Emden en Sylvan Dillier (BMC) weg uit een elitegroepje op twee ronden van het einde. Het duo bleef voorin en streed om de zege, in de sprint toonde Van Emden zich de snelste. Guillaume Van Keirsbulck blijft wel leider in de Napoleon Games Cycling Cup.

In winderige en regenachtige omstandigheden vertrokken de 163 renners zondagmorgen aan de vismijn in Nieuwpoort. Het zou vandaag een koers worden voor de echte Flandriens, zoveel was zeker. De koers van bijna 209 kilometer lang voerde de renners dwars door West-Vlaanderen, van Nieuwpoort naar Ichtegem. Onderweg werden onder meer de Monteberg en de Kemmelberg aangedaan, in de lokale rondes wachtten de renners enkele beklimmingen van de Keiberg en de Catteberg.

Er stond een stevige wind in het West-Vlaamse achterland, maar toch slaagde een grote groep renners erin om zich los te rukken van het peloton. Maar liefst 21 renners, met daarbij onder meer Stijn Devolder, Iljo Keisse en Pieter Serry, kreeg een voorsprong van om en bij 1’20” bij elkaar gefietst. Bij de grote kopgroep zat niemand van Lotto-Soudal, dus gingen de roodhemden verwoed in de achtervolging in het peloton.

VRIJBUITERS PROBEREN

Door toedoen van het Lotto-blok was de kopgroep er op 90 kilometer van de meet aan voor de moeite. Een eerste samensmelting was een feit, maar het duurde niet lang vooraleer enkele nieuwe vrijbuiters hun slag probeerden te slaan. Zes renners, met onder meer Keisse, probeerden wel, maar raakten nooit echt ver weg. Op 40 kilometer van de meet was hun avontuur opnieuw voorbij.

Dan hadden Jos Van Emden en Sylvan Dillier meer geluk, zij gingen er samen vandoor in de voorlaatste ronde en speelden goed op de verrassing. Enkel Lasse Norman Hansen reageerde aanvankelijk op de aanval van het duo, maar de Deen raakte al snel geïsoleerd tussen de koplopers en een achtervolgend groepje en raakte geen meter dichter.

VAN KEIRSBULCK BLIJFT LEIDER

Hansen gaf echter niet op en hoopte dat het leidersduo in de laatste kilometer aan het gokken ging. Dillier had daar echter geen zin in, werd de koppositie opgelegd door van Emden, en bleef dus maar gas geven. In de achtergrond hoopten Debusschere en Van Keirsbulck nog op een podiumplek, maar voorin viel het niet meer stil. Van Emden ging vanop de kop de sprint aan en gaf die positie niet meer uit handen, de Nederlander sprintte naar de zege met Dillier in zijn zog. Hansen eindigde derde.

Guillaume Van Keirsbulck werd vijfde en blijft zo na twee manches leider in de Napoleon Games Cycling Cup. Eerder deze week pakte Van Keirsbulck de zege in de GP Samyn, de openingsmanche in dit regelmatigheidscriterium.

VAN EMDEN: “BEREKENDE GOK”

“Ik moest gokken vandaag. Doe ik dat niet, dan win ik niet. En veel kansen op een zege krijg ik nooit”, lachte Jos van Emden. “We kwamen op een gegeven moment met twee op kop van de koers. Dat was voor ons het teken om even te spreken en daarna te beslissen om vol voor de zege te gaan. Ik hoopte dat we samen voorop zouden blijven. Silvan Dillier had een goede metgezel aan mij en ik aan hem. Natuurlijk wil je het dan niet meer afgeven en dat deed ik ook niet.”

“In de GP Samyn was ik ook al goed. Eigenlijk had er daar zelfs wat meer in gezeten. Nu kende ik meer geluk en dat in een sprint met twee. Dillier is misschien wel sneller dan mij, maar na zo’n wedstrijd in zo’n weersomstandigheden wint niet altijd de snelste renner, wel de man met nog de meeste kracht in de benen en dat was ik dus. Deze zege is alvast een opsteker.”

VAN KEIRSBULCK: “TE VEEL KRACHTEN VERSPEELD”

Met zijn vijfde plaats in de eerste editie van de zondag gereden Dwars door West-Vlaanderen (1.1) blijft Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) leider van de Napoleon Games Cycling Cup. “Ik vertrek nu op stage met de ploeg naar Spanje en daarna is mijn eerste wedstrijd Nokere Koerse.”

“Ik finish als vijfde, maar was liever toch iets dichter geëindigd. Het was een bijzonder lastige wedstrijd vandaag. Op een gegeven moment zat ik helemaal in een verloren positie. Yoann Offredo was net voor de beklimming van de Kemmelberg voor mij ten val gekomen. Daardoor was ik weggezakt naar het vierde groepje. Beetje per beetje kon ik opschuiven naar voren, maar die inspanningen kostten mij echt veel krachten. Ik had ook te weinig gegeten waardoor het vat in volle finale af was. Normaal gezien is dit een heel rustige wedstrijd. In de Driedaagse reden we in een grote groep naar Ichtegem en daar brak de finale dan open. Nu was het vanaf kilometer nul echt oorlog”, besloot Van Keirsbulck.

DILLIER: “ZAT STIKDOOD”

“Was me dat een lastige koers vandaag. Ik zat op het einde echt stikdood. Eigenlijk ben ik meerdere keren gestorven. Het laatste uur was enorm zwaar”, aldus Dillier.

“Dit was wellicht een van de zwaarste koersen uit mijn carrière. Van bij de start viel de regen met bakken uit de lucht en dan die zijwind en de kasseizones. Bovendien werd er van in het begin snel gekoerst. Het was bij momenten echt apocalyptisch.”

UITSLAG

1. Jos Van Emden (LottoNL-Jumbo)

2. Sylvan Dillier (BMC) – zelfde tijd

3. Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport) +11”

4. Jasper De Buyst (Lotto-Soudal) +33”

5. Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) +33”

6. Jesper Asselman (Roompot) +33”

7. Jens Debusschere (Lotto-Soudal) +43”

8. Elmar Reinders (Roompot) +43”

9. Twan Castelijns (LottoNL-Jumbo) +”47”

10. Iljo Keisse (Quick-Step Floors) +1’16”

 

TEKST: Nieuwsblad.be

BEELDEN: VTM

 

Categories Dwars door West-Vlaanderen, Featured, Laatste nieuws
Gerelateerde berichten

No Comments

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial