loading
BELOFTENWERELDKAMPIOEN HALVORSEN SCHRIJFT HANDZAME CLASSIC OP ZIJN NAAM

De Noor Kristoffer Halvorsen (Team Joker Icopal) heeft vrijdag de 15e editie van de Handzame Classic (1.1), de derde manche van de Napoleon Games Cycling Cup, op zijn naam geschreven. Na 192,7 km tussen Bredene en Handzame sprintte de nauwelijks 20-jarige Halvorsen sneller dan de Britse kampioen Adam Blythe (Aqua Blue Sport) en Kenny Dehaes (Wanty-Groupe Gobert). Een ploegmakker van Dehaes, Guillaume Van Keirsbulck, behoudt zijn leidersplaats in de Napoleon Games Cycling Cup.
De Handzame Classic kreeg vanaf de start te maken met een sterke (zee)wind. De vlucht van de dag bestond uit tien renners, maar zou uiteindelijk niet zo lang standhouden. Onze landgenoten Maxime Farazijn (Sport Vlaanderen) en Timothy Stevens (Pauwels sauzen), de Nederlanders Taco van der Hoorn (Roompot) en Rob Ruijgh (Tarteletto), de Duitser Max Kanter (Development Team Sunweb), de Ier Conor Dunne (Aqua Blue), de Italiaan Giacomo Berlato (Nippo), de Pool Patryk Stosz (CCC Sprandi) en de Australiër Jason Lowndes (Israël Cycling Academy) werden op zo’n 67 km van de aankomst gegrepen.

Dat was het sein voor een nieuw zestal om de sprong te wagen. De Deen Mads Würtz Schmidt (Katusha), de Oostenrijker Lukas Pölstlberger (Bora-Hansgrohe), de Luxemburger Alex Kirsch (WB Veranclassic), de Duitser Jonas Koch (CCC Sprandi) en onze landgenoten Iljo Keisse (Quick-Step Floors) en Timothy Stevens (Pauwels sauzen) kregen echter nooit veel voorsprong en werden op twee ronden (zo’n 30 km) van het einde ingehaald.

Met een uitgedund peloton werd in de Handzamestraat voor de zege gespurt. In een fel ontregelde spurt verraste Halvorsen Blythe en Dehaes. Baptiste Planckaert (Katusha) werd vierde, Roy Jans (WB Veranclassic) zesde, Timothy Dupont (Veranda’s Willems) zevende en Jelle Mannaerts (Tarteletto) achtste. De winnaar van vorig jaar, de Slovaak Erik Baska (Bora-Hansgrohe), geraakte niet verder dan de elfde stek.

“Wil traditie van Noorse sprinters voortzetten”

Halvorsen was de favoriet van organisator Bert Pattyn en maakte die favorietenrol ook waar. “De wind maakte dat het een lastige koers werd vandaag”, opende Halvorsen. “Door de tegenwind werd het peloton al vrij snel in verschillende waaiers uiteen geslagen. Je moest steeds attent blijven om niet in een achtervolgende groep te sukkelen. Dat kostte krachten.”

De wereldkampioen bij de beloften maakt deel uit van het bescheiden Joker-Icopalteam. “Daar koos ik bewust voor”, aldus Halvorsen. “Ik wil mezelf nog verder ontwikkelen en moet nog blijven doorgroeien. Hopelijk kan ik volgend jaar een stap hogerop zetten. Dit team is een goede leerschool. Er waren vorig jaar na mijn wereldtitel wel al ploegen die interesse toonden, maar ik heb ze allemaal bewust wandelen gestuurd.”

Noorwegen heeft een traditie qua sprinters. Met Kristoffer Halvorsen lijkt er een nieuwe sprintbom te zijn opgestaan. “Mannen als Thor Hushovd hebben Noorwegen echt op de wereldkaart van het wielrennen gezet. Ik hoop ook mijn steentje te kunnen bijdragen aan die lange traditie. Maar ik weet dat ik nog een zeer lange weg af te leggen heb. Mijn volgende doelen zijn Gent-Wevelgem en de Driedaagse De Panne-Koksijde.”

Blythe wil in Driedaagse De Panne-Koksijde eindelijk eens winnen

Net als afgelopen woensdag in Nokere Koerse, moest Adam Blythe genoegen nemen met de dichtste ereplaats. “Ik kon vandaag gewonnen hebben, maar ik deelde mijn sprint niet perfect in”, stak Blythe na de finish van wal. “Daar lag het verschil tussen winst en verlies. Eigenlijk zijn twee tweede plaatsen in één week tijd niet slecht, maar natuurlijk win je liever als renner. Ik begon mijn sprint aan de rechterkant van de weg, maar oordeelde dan dat ik beter op links zou vertrekken. Hierdoor verloor ik wat snelheid en dat heeft me op het einde wellicht zuur opgebroken.”

Blythe keert terug op Vlaamse wegen in de Driedaagse De Panne-Koksijde. “Ook daar wil ik me profileren en mij laten opmerken in de sprint”, was Blythe duidelijk. “De tegenstand zal er wel iets groter zijn dan vandaag en woensdag in Nokere, maar ik heb er toch mijn kans. Ik vlieg nu opnieuw naar huis. Terug naar mijn zwangere vriendin. Even de batterijen opladen en dan terug naar België om hopelijk een eerste keer te zegevieren.”

Kenny Dehaes twijfelde niet na matige seizoensstart

Kenny Dehaes won de Handzame Classic nog in 2013, maar moest zich vrijdag tevreden stellen met een derde plaats. Na een mindere seizoensstart kon hij daar best mee leven. “Ik heb eigenlijk nooit getwijfeld aan mezelf”, opende Dehaes. “Ook al was de start van mijn seizoen in Oman helemaal niet goed. Ik ben laat aan mijn seizoen begonnen en haalde niet onmiddellijk resultaten. Dan hoor je hier en daar al kritiek. Dat ik het niet meer kon afmaken en dat ik niet goed bezig was. Vandaag heb ik met deze derde plaats bewezen dat ik het nog altijd mijn plaats in het team verdien. Ik trainde voldoende deze winter en wist dat het er vroeg of laat wel zou uitkomen.”

Woensdag in Nokere Koerse kon Dehaes niet meespurten. “Ik kwam in Nokere op 10 kilometer van de aankomst ten val”, aldus Dehaes. “Ik kon op het einde nog aansluiten vooraan, maar meedoen voor de zege zat er dan niet meer in. Vandaag liep het allemaal beter. Ik ken het parcours hier ondertussen wel. Ik weet dat het in De Moeren steevast chaos is. Dat was vandaag niet anders. Ik hield me constant voorin en dat resulteerde in een derde plaats. Mijn verdere programma? Dat ken ik nog niet. Dat zal eerstdaags wel besproken worden. De Driedaagse De Panne-Koksijde zit er wel in, denk ik. Maar ik wacht de beslissing van de ploegleiding af.”

Top 10

1. Kristoffer Halvorsen
2. Adam Blythe
3. Kenny Dehaes
4. Baptiste Planckaert
5. André Looij
6. Roy Jans
7. Timothy Dupont
8. Jelle Mannaerts
9. Davide Martinelli
10. Alan Banaszek

Tussenstand Napoleon Games Cup

1. Guillaume Van Keirsbulck 36p.
2. Jos Van Emden 30p.
3. Jesper Asselman 24p.
4. Silvan Dillier 22p.
5. Iljo Keisse 19p.
6. Alex Kirsch 17p.
7. Kristoffer Halvorsen 16p.
8. Lasse Norman Hansen 15p.
9. Adam Blythe 14p.
10. Kenny Dehaes 13p.

Bron tekst: Nieuwsblad.be

Categories Featured, Handzame Classic
Gerelateerde berichten

No Comments

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial